2008. szeptember 13., szombat

Mi is az a Web 2.0?

Lassan mindenki számára világos lesz, hogy a "hagyományos" weboldalak ideje lejár lassan. A klasszikus HTML honlapokra gondolok, képekkel és nehezen frissíthető tartalommal, és a feed-back hiányával.
Valami más jön helyette, sőt már itt is van, mert a felhasználók az interneten szórakozni akarnak: a fiúk csajozni, a lányok fiúzni, mindannyian ingyen zenét hallgatni, filmeket nézni, és egyáltalán mindent elérni az interneten amire szükség van.
A kereslet-kinálat törvénye a honlapok tartalmi összetételében is érvényesül: "a felhasználónak mindig igaza van" hozzáteszem, "hallgatólagosan" még akkor is igaza van, ha épp illegális tartalmat helyez el...:D
A Web 2.0 olyan tartalmú honlapokat jelent, amely tartalmát a felhasználó tölti fel az internetre. Néhány példa, és egyből érthető lesz: youtube.com, hi5.com, stb...
Egyértelmű, hogy olyan szolgáltatásról van szó, amelynek a tartalma a felhasználó által előállított. Másik fő jellegzetessége: a honlap felhasználói között egyfajta közösség alakul ki. Szavazhatnak, tudást, tippeket és ötleteket adhatnak át, de fájlokat is. Ebből is látható, hogy nagyon hasznos, szinte mindennap használt dologról van szó.:)
A blog ilyen Web 2.0 alapon működik.

A Web 3.0 pedig kereskedelmi oldalakat jelent:
"Web 3.0 a tartalom (content), kereskedelem (commerce), közösség (community) és kontextus (context) négyesnek a személyre-szabottsággal (personalization) és vertikális kereséssel (vertical search) való összekombinálása. A jelenség a következő képlettel írható le: Web 3.0 = (4C + P + VS)." (Sramana Mitra)
Erről bővebben itt lehet olvasni:
http://index.hu/tech/net/net3424/

A fórumban itt lehet erről beszélgetni!:)

Nincsenek megjegyzések: